Γάζα: Μετά τη σφαγή, σχέδιο εκδίωξης 2,3 εκατομ. Παλαιστινίων – Η Ελλάδα ανάμεσα στις περιοχές που θα μεταφερθούν

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς, εκτός από τον ανελέητο βομβαρδισμό που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες και έχει τραυματίσει ακόμη περισσότερους, αποκαλύπτεται σταδιακά κι ένα σχέδιο για να χάσουν οριστικά τα ιστορικά τους εδάφη.

Στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε χθες από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks περιγράφεται ένα βασανιστικό σχέδιο απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα και μόνιμη μετεγκατάστασή τους στην Αίγυπτο και όχι μόνο.

Το κείμενο, για το οποίο από το γραφείο Νετανιάχου κάνουν λόγο για μια υπόθεση εργασίας, παρουσιάζει και άλλες χώρες ως υποψήφιες για να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την Αίγυπτο, αλλά και να ζητηθεί η βοήθεια και από ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ισπανία, προκειμένου να πάρουν στα εδάφη τους πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν από τη Γάζα. 

Καμπάνια… πειθούς

Το έγγραφο, ανάμεσα σε άλλα, φέρεται να προτείνει μια οργανωμένη καμπάνια προς τους πολίτες της περιοχής «που θα τους πείσει να συμφωνήσουν στο σχέδιο», με ξεκάθαρα μηνύματα ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να επιστρέψουν στα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ, ασχέτως εάν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα. Το νόημα του μηνύματος πρέπει να είναι ότι “ο Αλλάχ φρόντισε να χάσετε τα εδάφη σας εξαιτίας της ηγεσίας της Χαμάς”».

Παράλληλα, προτείνεται η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει παγκόσμια καμπάνια που θα προωθήσει αυτό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στον δυτικό κόσμο «με τρόπο που δεν θα προκαλεί και δεν θα αμαυρώνει το Ισραήλ» και με την οποία θα αναφέρεται ότι ο εκτοπισμός του πληθυσμού της Γάζας θα παρουσιάζεται ως μια ανθρωπιστικά αναγκαία κίνηση μιας και θα φέρει λιγότερους νεκρούς αμάχους από τις συγκρούσεις.

Τα τέσσερα βήματα

Σε αυτό το δέκα σελίδων κείμενο, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, περιγράφεται ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και εξαναγκασμό τους να βρουν τρόπο επιβίωσης σε αιγυπτιακό έδαφος.

Τα τέσσερα βήματα που προβλέπονται

  1. Εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή χερσαίας επιχείρησης
  2. Χερσαίες επιχειρήσεις από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα
  3. Οι διαδρομές στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα παραμείνουν ανοιχτές
  4. Δημιουργία «πόλεων» με σκηνές στο βόρειο Σινά και, στη συνέχεια, κατασκευή πόλεων για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.

Από το υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου υποβαθμίζει τη σημασία του υποστηρίζοντας ότι είναι μια υπόθεση εργασίας, δεν είναι κάτι δεσμευτικό και δεν έχει συζητηθεί με αξιωματούχους.

Από το «μασάζ» στις πιέσεις προς την Αίγυπτο

Για να συμβούν όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με την Αίγυπτο, τη χώρα που λόγο θέσης και ιστορικής πορείας εξακολουθεί να έχει κομβικό ρόλο στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτή την τριών εβδομάδων αιματηρή σύγκρουση που καταγράφονται παζάρια και απόπειρες «μασάζ» προς την κυβέρνηση Σίσι προκειμένου να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα εδάφη της, όμως τώρα μιλάμε για μετεγκατάσταση ενός ολόκληρου λαού.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ των Financial Times ο Νετανιάχου έχει ζητήσει από Ευρωπαίους ηγέτες να πιέσουν το Κάιρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν χώρες όπως η Τσεχία και η Αυστρία που αντιμετωπίζουν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εκτιμούν ότι η ιδέα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς η Αίγυπτος παραμένει αρνητική στο να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Οι FT, ωστόσο, επικαλούνται Ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος δηλώνει ότι η πίεση από το συνεχές σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να μεταφερθεί προς το Κάιρο.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πιεστούν για να συμφωνήσουν οι Αιγύπτιοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Αίγυπτος δεν θέλει εισροή Παλαιστίνιων μεταναστών στα εδάφη της γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ξυπνήσει μνήμες της «Νάκμπα» του 1948, όταν σιωνιστικές ένοπλες ομάδες εκδίωξαν περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους από τα ιστορικά τους εδάφη και απαγόρευσαν σε εκείνους και τους απογόνους τους να επιστρέψουν.

Ο φόβος ανάμεσα στα αραβικά κράτη και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους είναι ότι η οποιαδήποτε απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα θα είναι μόνιμη.

Το Κάιρο έχει απορρίψει κατηγορηματικά τον οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων, όμως ο πρόεδρος Σίσι έχει στενές σχέσεις με τη Δύση και είναι μόνιμος συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών κρατών.

Σβήσιμο χρεών ως αντίτιμο;

Ισραηλινά ΜΜΕ σήμερα δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία το Τελ Αβίβ προτείνει σειρά μέτρων για να κάμψει την αντίσταση της Αιγύπτου.

Ένα από αυτά είναι να κοπεί μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας ένα σημαντικό μέρος από το χρέος που έχει η Αίγυπτος, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο πόση επιρροή μπορεί να ασκήσει το Ισραήλ στον συγκεκριμένο θεσμό. 

Δεν θα μας επιβάλουν τίποτα

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Αίγυπτο στην υπόθεση αυτή έρχεται από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μουσταφά Μαντμπούλι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί να την επιβληθεί τίποτα στο Σινά.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις δήλωσε σε δραματικούς τόνους «είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε εκατομμύρια ζωές για κάθε κόκκο άμμου εδώ. Η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί ποτέ να της επιβληθεί τίποτα εδώ

Βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές

Οι ισραηλινές επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας προκαλούν πανικό και φόβο στους αμάχους και στους εργαζομένους – Βομβαρδισμοί σε όλη την πολιορκημένη περιοχή, καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της στη Γάζα εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους κατά των δυνάμεων εισβολής του Ισραήλ νωρίς το πρωί της Τρίτης καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση του παλαιστινιακού θύλακα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν τον κύριο δρόμο της Γάζας από βορρά προς νότο τη Δευτέρα και επιτέθηκαν στην πόλη της Γάζας από δύο κατευθύνσεις. Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του απελευθέρωσαν έναν στρατιώτη από την αιχμαλωσία της Χαμάς, έναν από τους 239 ομήρους που σύμφωνα με το Ισραήλ αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι μαχητές της συγκρούστηκαν νωρίς την Τρίτη με τις ισραηλινές δυνάμεις που «εισέβαλαν στον νότιο άξονα της Γάζας, (μεταξύ άλλων) με πολυβόλα, και στόχευσαν τέσσερα οχήματα με πυραύλους αλ-Γιασίν 105», αναφερόμενοι σε αντιαρματικούς πυραύλους τοπικής παραγωγής.

Οι μαχητές στόχευσαν επίσης δύο ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στη βορειοδυτική Γάζα με τους πυραύλους, δήλωσε η αλ Κάσαμ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές για μάχες. Ο στρατός του Ισραήλ δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι 8.306 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιώ, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άμαχοι στη Γάζα, έχουν μείνει άστεγοι.

Ο αυξανόμενος απολογισμός των νεκρών έχει προκαλέσει εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ, και από άλλες χώρες και τον ΟΗΕ για παύση του πυρός ώστε να μπορέσει να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς στη Γάζα και θα προχωρήσει με τα σχέδιά του να εξαλείψει την ομάδα.

“Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Στρατιωτικοί ειδικοί δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται αργά στην επίγεια επίθεσή τους, εν μέρει για να κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μαχητές της Χαμάς να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των ομήρων.

Η σχετική προσοχή με την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν και εξασφάλισαν εδάφοι κατά τις πρώτες ημέρες των διαρκών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα έρχεται σε αντίθεση με τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αδιάκοπων αεροπορικών επιδρομών στον θύλακα, καθώς και με τις προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ εκεί.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι η παροχή νερού μέσω ενός αγωγού από το Ισραήλ προς τη νότια Γάζα διακόπηκε τη Δευτέρα «για άγνωστους λόγους» και ότι δεν πραγματοποιήθηκε η ανακοινωθείσα επισκευή ενός άλλου αγωγού προς την κεντρική Γάζα. «Αυτή τη στιγμή, δεν παρέχεται νερό στη Γάζα από το Ισραήλ», ανέφερε το OCHA στην ιστοσελίδα του.

Σημαντικά λιγότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φθάσει στον πολιορκημένο θύλακα από ό,τι απαιτείται, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενώ η τάξη έχει καταρρεύσει με ανθρώπους να εισβάλλουν στις αποθήκες του ΟΗΕ αναζητώντας τρόφιμα. Και έχει θέσει εκτός λειτουργίας τέσσερα κέντρα διανομής βοήθειας του ΟΗΕ και μια αποθήκη, ανέφερε τη Δευτέρα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Πρόκειται για μια καταστροφή στην κορυφή της καταστροφής. Οι υγειονομικές ανάγκες αυξάνονται ραγδαία και η ικανότητά μας να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες μειώνεται ραγδαία», δήλωσε ο επικεφαλής των περιφερειακών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρικ Μπρέναν, επαναλαμβάνοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί δυνατή μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση.

Με πληροφορίες ΕΦ.ΣΥΝ. – left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί